vineri, 17 ianuarie 2014

Chiar e necesara fotografia la nunta?

Nu am apucat sa zic nimic pana acum de acest lucru, dar a venit momentul. Citeam ce se scrie in articolul de mai jos, recomandat de o prietena. In mare parte sunt sfaturi bune cu un singur dar:

Cine dracu are nevoie de poze la nunta?

Si mai ales de ce?

Articolul scoate foarte bine in relief faptul ca: "rar ai vazut mire nemultumit de poze".

Deci se pare ca pozele astea ar fi un moft al femeilor.

Ce se intimpla cu pozele astea dupa nunta?

Hai sa vedem, raspundeti voi cati din voi v-ati uitat la pozele de la nunta dupa 1 an de la casatorie? Dar dupa 5 ani? Dupa 10 nici nu mai intreb.

Ele sunt bune pentru maxim o luna de la momentul nuntii. uneori nici macar o luna. Eu marturisesc ca nu am vrut poze la nunta, nu profesioniste, imi ajung pozele facute de invitati cu aparatele lor. Oricum din 100 de oameni invitati la o nunta, nu se poate sa nu fie unu mai cu simt artistic sau chiar priceput in ale fotografiei.

La mine la nunta am avut cel putin 4 persoane asi ai fotografiei si, de gura lumii, am mai avut si fotograf oficial. Nu vad ce valoare aduce in plus fotograful oficial, diferenta dintre o fotografie a unui amator si a unui profesionist, chestii care tin de balans de alb, diafragma, oricum eu, ca amator, nu pot sa le observ si sa le admir.

Pot sa inteleg fotografia in locurile unde isi are rostul, evenimente comerciale, publicitate, publicistica etc, dar la un eveniment privat unde calitatea pozelor nu iti creste contul in banca, ba, dimpotriva, ti-l scade, nu mai pot intelege. Mama mea mereu ma intreaba când ii arat poze facute cu compacta si poze facute cu dslr-ul: "Si care e diferenta, nu se vede in amindoua acelas lucru"? Asta daca vorbim de acelas cadru tras cu ambele aparate.

Asta e parerea reala a unui om obijnuit. De aici in colo incep mofturile si fitele miresei ca nu stiu unde a vazut ea poze la nu stiu cine si daca nu are si ea la fel, moare, ca pozele lu J. Lo de la nunta sunt asa de misto, de ce nu ar face si ea si, ma rog, in orice caz, vrea ea poze numai asa ca sa te faca pe tine sa cheltui mai mult si sa isi impuna parerea ei.

Pe de alta parte, ca majoritatea industriei din jurul nuntilor si fotografii incearca sa te jupoaie pentru ca ai avut proasta inspiratie sa vrei sa te insori si, mai mult, sa te insori cu o fitoasa.

Când am vrut eu fotograf, imi propuneau unii niste scoruri de ma durea capul, de parca eu as fi furat banii aia nu i-as fi muncit. Sa imi ceri 2000 lei pe pozat o nunta, când eu 2000 lei fac intr-o luna de programare (asa faceam atunci, eram la inceput, dar oricum, ca programator nu poti sa faci mai mult de 4000 lei pe luna) mi se pare exagerat. Si asta in contextul in care de banii aia tu lucrezi maxim 5 zile (cu prelucrat cu tot), imi dai doar cateva poze (asa zicea nenea ala, maxim 200). Pai sa avem pardon, poate nu sunt eu in stare sa apreciez valoarea muncii unui fotograf, poate sunt necunoscator, dar a-mi da tot salariu, sau jumate din el pentru ca ma pozeaza unu intr-o seara, iar eu pe pozele alea scot fix nimic, ca nu am ce face cu ele, mi se pare o prostie de care, intr-adevar, numai femeile ar putea fi in stare. Nu toate, ca nu vreau sa se supere femeile destepte pe mine, dar majoritatea. Iar programarea e meserie grea nene, nu munca de calificare de nivel 2, adica de om cu maxim 8 clase care a facut o scoala profesionala.

Eu stiu ca ti-ai luat aparat de 20000 lei fiindca te pasioneaza fotografia si brusc ai constatat ca dupa ce ai cumparat aparatul mori de foame si ca trebuie si tu cumva sa iti scoti parleala, dar nu tre sa iti platesc eu hobiurile. Si scorul mai sus amintit era printre cele mai mititele de care am dat.

Intr-un final, dupa multe cautari, am gasit un fotograf calumea care cu 1000 lei a venit si a facut si fotografii si a facut si filmare. Toata lumea fericita si cu lacrimi pe obraz. Pozele alea stau aruncate printr-un colt de hard disk si nu le mai foloseste nimeni. Cred ca am sa le sterg dracu ca ocupa spatiu degeaba. Si uite asa am sa arunc la gunoi 1000 lei dati degeaba pe fotografie.

Faza care nu imi place e ca se promoveaza mereu ca trebuie, trebuie sa ai poze la nunta, sunt cele mai importante. Nu zau, de ce? Pentru mine nu sunt importante si daca vreau amintiri, am o groaza de la invitati, nu tre sa finantez hobiul unuia.

In fapt, nu trebuie sa faci nici nunta, obicei mai tampit si mai cretin si mai plin de prost gust nu am vazut, dar, evident, tot de la femei pleaca si asta. Repet, nu toate, dar majoritatea. Li s-a bagat in cap ca ele tre sa fie mirese tu si gata, nu conteaza cat costa, nu conteaza de unde dracu scoti banii aia, trebuie sa cotizezi si sa participi la industria sacalilor care abia asteapta sa te jupoaie. De ce nu se poate merge frumos de manuta la starea civila, semnezi actele alea si gata. Fara machiaj, fara freza, fara fotografi, fara imbuibati care cica sa iti cante si asta numai fiindca te-ai gandit tu sa semnezi niste acte. Fara astia care pe seama fericiri tale vor sa se imbogateasca brusc.

Un alt aspect, scrie un nene in comentarii acolo, cum ca noua ca natie ne lipseste dragostea de fotografie si de imagine. Si zice el despre cei care afirma ca arata urat la camera si nu vor sa fie pozati. Totodata pune in balanta modul de comportare al celor din vest care, indiferent ca ies bine sau nu, zambesc la camera.

Pot sa inteleg fascinatia romanului prost catre vest, fascinatie care cuprinde intregul si nu componentele. Vestul e bun fiindca e vest, iar noi suntem prosti ca suntem noi. Sa avem pardon, peste tot exista si bune si rele si lucrurile trebuie jdecate obiectiv, nu luat de bun tot ce se intimpla in vest. Pentru ca , draga fotografule, eu sunt stapan pe imaginea mea si pot sa vreau sau sa nu vreau sa apar in una din pozele tale, iar asta e dreptul meu si libertatea mea, iar pentru asta nu trebuie sa ma judeci tu ca as fi intr-un fel sau altul, ci doar sa te gandesti ca sunt un om care are dreptul sa isi protejeze propria imagine si sa faca ce vrea cu ea. Daca eu cred ca apar prost in poze, asta e ceea ce cred eu si asa vreau sa fie, nu ma bate tu la creieri ca vrei tu sa faci o poza cu mine, fiindca ti se pare interesant sa iti bati joc de mine si de dreptul meu la imagine, insistand in batjocora sa imi faci poze. Mai mult, sa mai si comentezi pe urma ca am probleme la scufie, ca ce mare lucru o poza. Pot sa apar extra, mega, giga bine in poze, daca eu zic ca apar prost si nu vreau poza, pai se cheama ca nu vreau poza. Invers gandind, chiar sunt oameni care nu apar bine in poze, poti sa faci ce vrei, ei sunt frumosi de pica in realitate, dar in momentul pozarii, nu stiu ce se intimpla, ies strambi, sau crispati sau, ma rog. Atunci nu cred ca e cazul ca la un eveniment printre zecile de cadre frumoase, sa am poze si cu strambatura aluia, fiindca e pacat de omul ala saracu.

Sper ca daca voi avea fica, voi reusi sa o invat sa renunte dracu la toate prostiile. Iar daca voi avea fiu, ei bine, atunci, imi va fi tare mila de el saracu cand va intra pe mana uneia din voi. Dar sper sa fiu prin preajma ca fotograful ales sa fie unul rezonabil totusi, nu unu care vrea intr-o seara, salariul unui om pe o luna.

Ma rog, daca v-ati hotarat ca vreti fotograf, sau, reformulez, daca nu iti da pace stramba ca vrea fotografii la nunta ca alea din revista de la nunta lu Tariceanu, ai mai jos un articol despre cum sa iti alegi fotograful de nunta. Iti urez sa nu ai nevoie draga prietene, fie ca nu te-ai hotarat sa te nenorocesti (pardon, sa te casatoresti), fie fiindca ai gasit o femeie desteapta si cu capul pe umeri, care considera ca cu 2000 lei sau mai bine puteti merge intr-o vacanta frumoasa in Grecia si va puteti voi face poze cate vreti acolo cu propriul aparat fotografic. Si macar pozele alea nu vor avea un rahat de salon de cantina din Romania in ele, ci vor fi pe Achropole, in Chreta, sau la colosul din RHodos.

Sfaturi pentru alegerea fotografului de nunta

8 comentarii:

ciumafaiul de toamna spunea...

poi nu se ziceee ca doar astea raman??Je de par examplu,a trebuit sa-i documentez la nepotel ca la vremea mea am fost si eu o trufanda,..si ca bunicul lui drag nu m-a luat doar ca aveam casa...nuuu?Si a trebuit sa i-arat si pe strabunica ce podoaba mandra era si ea la timpul ei[acu' are 84 ani si-i dreapta ca secera]Noroc cu pozele ,ca asa am mai intors si eu vantul in panzele mele....

silavaracald spunea...

Ba, eu mă uit din când în când la pozele de la nunta mea. Le-a făcut un unchi de-al lui Peșty și n-am ce le reproșa.
Apropos de subiectul ăsta: am citi recent pe un blog fotografic un articol în care era afurisită și făcută de tot rahatul o revistă numai pentru că în ea apărea un articol în care se sugerau câteva metode ca să faci o nuntă decentă fără cheltuieli dezastruoase. Mi s-a părut cu totul deplasată atitudinea inidividului, drept pentru care nu mam obosit nici măcar să-l contrazic sau să-i las un semn al trecerii mele pe-acolo.

silavaracald spunea...

Iui, ce de greșeli am în comentariul de mai sus! Scuze! :D
(Așa-i când nu editezi...)

black ares spunea...

Lasa SLVC, ca da bine cu greselile din articol, se asorteaza cum s-ar spune.

Ok, sa inteleg ca va uitati la ele. Pentru Sanda asta se dovedeste a fi fost o investitie pe termen lung... Foarte lung.

Dar tot nu vad necesitatea lor si mai ales la preturile vehiculate. Ca sa dau un salariu intreg pe niste poze, numai ca sa vada nepotul peste 50 ani ca am fost si eu tanar...

Am fost la un botez de curand unde am apreciat foarte tare ca protagonistii, parintii bebelusului, au refuzat sa aiba fotograf oficial sau cameraman oficial.
Au rezistat presiunilor familiei si si-au impus punctul de vedere.
Asta pentru ca, la un moment dat, vazand ca ei nu au de gand sa aiba fotograf oficial, restul familiei s-a trezit care mai de care sa tocmeasca un fotograf, doar, doar o fi unul pe acolo.
Am fost surprins de atitudinea lor, pentru ca rar mi-e dat sa vad oameni care gandesc putin diferit in raport cu turma.
Iar ei mi-au zis ca nu sunt destule aparate foto? Am continuat, dar cu film, ce faceti cu filmarea?
Pai, zic ei, stiam ca vi tu cu aparatul video.
Intr-adevar, asa era, eram cu camera video dupa mine si am filmat tot. La final, am facut si un moment frumos cu ei, amindoi, trimitand un mesaj copilului peste timp. A iesit o super filmare.
Si asta nu ca sunt eu cine stie ce profesionist, pentru ca nu sunt, cel putin nu cum se pretind unii, ci pentru ca filmarea aia si mai ales momentul erau facute de un prieten, de un prieten emotionat si care participa din plin la eveniment, emotii care au razbatut si in filmare.
Asa ca aceasta nu a mai fost o filmare rece, a unui strain, la care sa te uiti ca la un film ca si cum nu ai fi tu acolo. Nu a mai fost o filmare rece, lipsita in mare parte de imperfectiuni, editata pana la saturatie numai ca totul sa arate briliant, dar atit de rece.

Dan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan spunea...

În mare parte este adevărat.Fotografia de nuntă este,într-adevăr, îngrozitor de conformistă,e o fotografie la kilogram.Mereu şi mereu aceleaşi cadre,acelaşi tip de compoziţie,aceleaşi şabloane,iar când aceşti fotografi"profesionişti"(sunt doar pt. că llucrează pe bani,şi nu puţini) de nuntă,incearcă ceva "artistic" iese ceva de genul mireasa culcată pe calea ferată,un kitsch absolut terifiant...de prost.Ce rost are să ai 1000 de poze care ,nu spun nimic de fapt,ci doar îţi amintesc de faptul că ai participat la nunta ta împreună cu nevasta.Nici cu fotografiile făcute de invitaţi,adică de amatori,nu însemnă mare lucru,datorită lipsei complete de simţ artisc,de lipsa totală a celor mai reduse cunoştiinţe într-ale compoziţiei.
Ideal ar fi să ai un fotograf de artă(cazul meu,am fost invitat), care să-ţi facă un max.100 de fotografii,ALTFEL,decât ce ştiu acei "profesionişti" ceilaţi.Dar e greu,să găseşti.Eu am refuzat,deşi am fost deseori chemat,să fac poze de nuntă,exceptând de max. 3 ori ,unde am făcut doar ce-am avut eu în cap ...d.p.d.v. artistic.
http://danlavric.net/

simf spunea...

pe sufletul meu postul pus de tine:)
n-am avut nici rochie de mireasa. nici tam-tam. in noapte nuntii am jucat canasta pana-n zori. pozele - putine - sunt facute de prietena mea si imortalizeaza un atunci, un acolo care-mi dau fiori cand le vad. in ele lumea (putina, cata a fost) rade, sta cum are chef, nu pusa la zid sau pe calea ferata (apud dan).

black ares spunea...

Multumesc mult de comentarii, ma bucur ca putem sa mai starnim o dezbatere pe subiect.

@dan: Sunt de acord cu tine pana la un punct. Pana la punctul in care fotograful ala de arta ar vrea si el bani si cred ca destul de multi, pentru ca na, e fotograf de arta.

Al doilea punct in care nu sunt de acord, e cu pozele amatorilor.
Deci oamenii simpli cu care vorbesc se uita la o poza ca sa vada cine e in ea si ce facea.
Nu se uita sa vada maestria compozitiei, cum subiectul e incadrat la fix, cum apar elemente echilibrate in poza, cum nu apar elemente disonante etc.

Am o poza cu mine pe malul marii la constanta, iar langa e o groapa de gunoi plina de gunoaie.
Toti au admirat poza si nimeni nu a zis:
Frate, ce e bai cu groapa aia acolo si cu mizeriile alea.

Un singur om a zis, iar ala era un student la o scoala fotografica, student care dorea sa epateze si sa imi spuna mie ca uite ba cate stie el.
I-am zis:
Bravo ma, v-au invatat la scoala de arte sa identificati o groapa de gunoi cand o vedeti, bravo!
Sa stii ca eu o identificam si fara scoala de arte.

@Simona: Ma bucur mult pentru tine, in felul asta ai ramas cu niste muulti bani cu care sa faceti ce doriti voi, nu ce va impune lumea. Deci esti tare.