sâmbătă, 21 noiembrie 2009

persoanele cu handicap bune doar in campanie

De ani de zile, ma zbat intr-un sistem insensibil, sistem in care simplu fapt ca esti putin diferit de majoritate, te condamna la o marginalizare crunta.
Dar acum nu mai este vorba de mentalitati si/sau prejudecati gresite, desi vom vorbi si despre acestea.
Acum constat ca nerespectarea legii imi provoaca prejudicii ceea ce nu imi mai convine. Am ajuns chiar in postura de a fi somer din cauza nerespectarii legii, drept pentru care am zis ca este cazul sa nu ma mai ascund in spatele unor fraze frumoase si sa ma mint ca totul nu e decat o conjunctura.
Am inteles ca diversele refuzuri pe motiv de handicap si diversele actiuni ale diverselor institutii pentru a ma exclude din societate si pentru a-mi constrange drepturile constituie o adevarata declaratie de razboi, iar domnilor si doamnelor eu nu sunt un las, stiu sa ma lupt si daca vrreti razboi voi folosi toate metodele mele mai mult sau mai putin crestinesti, dar oricum pe toate care le am la indemana sa va infrang odata.
Pentru a intelege cum sta exact treaba, sunt o persoana fara vedere, dar care in ciuda handicapului a realizat niste studii superioare in domeniile matematica si informatica, continuate cu studii postuniversitare de project management.
Aceste studii, atestabile oricand prin diploma de master si de licenta, imi confera dreptul si obligatia de a stii sa utilizez un computer.
Pe de alta parte, la nivel international, exista eforturi sustinute de a realiza informatiile sub o forma in care sa aiba acces la ele si persoanele fara vedere.
Si in Romania exista o lege, legea 448 pe 2006, al carui articol 60 arata in felul urmator:
Art. 60. - In vederea asigurarii accesului persoanelor cu handicap la mediul fizic, informational si comunicational, autoritatile publice au obligatia sa ia urmatoarele masuri specifice:
a) sa promoveze si sa implementeze conceptul Acces pentru toti, pentru a impiedica crearea de noi bariere si aparitia unor noi surse de discriminare;
b) sa sprijine cercetarea, dezvoltarea si productia de noi tehnologii de informare si comunicare si tehnologii asistive;
c) sa recomande si sa sustina introducerea in pregatirea initiala a elevilor si studentilor a unor cursuri referitoare la problematica handicapului si a nevoilor acestora, precum si la diversificarea modalitatilor de realizare a accesibilitatii;
d) sa faciliteze accesul persoanelor cu handicap la noile tehnologii;
e) sa asigure accesul la informatiile publice pentru persoanele cu handicap;
f) sa asigure interpreti autorizati ai limbajului mimico-gestual si ai limbajului specific persoanelor cu surdocecitate;
g) sa proiecteze si sa deruleze, in colaborare sau in parteneriat cu persoanele juridice, publice ori private, programe de accesibilitate sau de constientizare asupra importantei acesteia.

Zilele acestea sunt alegeri, ca un bun cetatean cu drept de vot, am intrat pe site-ul www.bec2009p.ro sa vad ce se scrie pe acolo, pentru a stii maine in cunostiinta de cauza ce votez si cum.
Intru, observ sectiunea de documente, la sectiunea de documente intru la subsectiunea de hotarari si deschid hotararea nr. 1
surpriza, cand sa citesc, dupa procesul pe care adobe reader il face in cazul utilizarii programelor de accessibilitate, programul meu de accessibilitate ma anunta, "allert the document is emty"
adica, atentie documentul este gol.
Asta desi initial ma anuntase ca are 6 pagini.
In concluzie am presupus ca el este conceput de asa natura incat eu sa nu il pot citi.
Am intrebat lumea care vede daca e scris ceva acolo, presupunand chiar ca documentul ar avea 6 pagini goale.
Dar nu, documentul e plin si inca cu informatii importante.
Deci domnilor de la bec, aveti de gand sa ne tineti departe de informatiile dumneavoastra?
Va amintesc ca suntem aproximativ 80000 de orbi din care mare parte folosesc computerul pentru a se informa asupra diverselorlucruri importante pentru ei.

Un comentariu:

puiu spunea...

da ma, da, cainii latra, ursu-si vede de drum... eu te apreciez pentru tenacitate, si urmaresc cu interes ceea ce intreprinzi, sunt insa curios cand vor aparea si ceva rezultate... succes!