luni, 15 decembrie 2008

cum se fura pe net

bun, avand in vedere titlul sa trecem la fapte si la povestiri.
Metoda:
Faci un site sa luam de exemplu ww.cel.ro. Cumperi diverse produse si le dai spre vanzare pe site. Ai mare grija sa nu scrii cumva specificatiile reale. Pui de exemplu la un laptop doua cum ca ar avea placa video separata cu memorie dedicata. Vine prostu (adica eu) si te crede chiar daca tu scrii pe site ca nu iti asumi responsabilitatea pentru datele de acolo. Ma gandesc si eu ca or fi greseli de scriere, dar nu ca un laptop are defapt o componenta si tu scri ca are alta, sau ca laptopul are o componenta si tu nu amintesti nimic de ea, sau ca scri ca laptopul are o componenta si el nu o are deloc.
Cam asta e, eventual daca mai umfli putin si pretu succesul e garantat.

Mai pe larg:
candva, in 19 octombrie am cumparat de la www.cel.ro un model de laptop hp compaq 6730s ku358ea.
pe site-ul lor scria ca are placa ati radeon hd 3410 cu 512 mb dedicati.
Pe langa celelalte caracteristici ale aparatului dadea bine acea placa video iar pretul de 2712 ron era convenabil in acele conditii.
L-am cumparat pentru a-l face cadou.
Asa ca in cutia in care a venit (cu livrare la domiciliu) l-am tinut pana l-am dat cadou sambata trecuta 13 decembrie.
L-am deschis si surpriza, ce sa vezi, avea o placa intel gma 4 series integrata peplaca de baza cu maxim 384 mega ram shared.

Acum sa vedem ce o sa iasa, am de gand sa arunc in joc tot ce se poate, anpc etc.

Pentru a va convinge voi insiva dati pe google cautare:
cel.ro hp 6730s radeon 3410
si apasati in cache.
o sa vedeti exact cum arata pagina.
In urma sesizarii mele, cei de la cel.ro nu au catadicsit sa imi raspunda, dar in schimb s-au grabit sa modifice pagina lor astfel incat sa corecteze specificatiile.
Si evident crezand ca eu nu o sa mai am nicio dovada a inselatoriei lor.
ce e mai grav, e ca tehnica asta e aplicata de multi din vanzatorii online asa incat acelas laptop il gasiti cu placa radeon hd 3410 si pe la altii cand defapt el nua re asemenea placa.
De altfel se pare ca multi o patesc vezi si:

http://badpitzi.eu/2008/12/hotii-partea-a-2-a.html

Un comentariu:

George Cristian Nistor spunea...

Iata de ce eu prefer sa ma duc de fiecare data sa pipai produsul, chiar daca il cumpar online. Nu dau banul pana nu constat ca pipaitul imi spune ca este exact ceea ce vreau sa cumpar.

O situatie similara e cu sistemele din hypermarketuri, adica ce se afla in ele e un lucru ambiguu si cu greu gasesti pe cineva care sa iti spuna, pt ca etichetele daca exista sunt foarte generaliste si neclare, mai ales in ceea ce priveste producatorul diferitelor placi (metoda de a baga cele mai ieftine componente).

O metoda ar fi sa cauti modelu pe siteul producatorului... Numai ca in cazul de fata pe siteul hp (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/uk/en/sm/WF06a/321957-321957-64295-89315-89315-3687778.html) zice ca ar putea veni dotat cu mai multe configuratii video (integrata de la Intel si discreta de la ATI)...