miercuri, 23 aprilie 2014

Back in shape: Ziua 4

Vineri, 18 aprilie 2014.

Ziua a început frumos, având în vedere că este și vinerea mare. Printre alte pregătiri de paște, am zis că trebuie să ajung și la sală pentru a continua campania back in shape.

Sa vedem puțin ce a fost data trecuta:

  • Fluturari la scripete: 1x20 repetari x 8 kg, 1x15 repetari 16 kg, 1x15 repetari 24 kg, 1x15 repetari 16 kg;
  • Inpins de la piept pe scripete: 1x15 repetari 8 kg, 1x10 repetari 16 kg, 1x8 repetari 24 kg, 1x10 repetari 16 kg;
  • Tractiuni bara pe scripete pentru spate: 1x15 repetari 16 kg; 1x12 repetari 24 kg; 1x10 repetari 32 kg; 1x15 repetari 16 kg;
  • Ridicari la scripete pentru umeri: 4x10 repetari cu 8 kg;
  • Tras cablu pentru triceps: 1x20 repetari 8 kg; 3x15 repetari 16 kg;
  • Crunch>: 1x20 repetari cu 8 kg, 1x20 repetari cu 16 kg, 1x10 repetari cu 24 kg, 1x 20 cu 16 kg;
  • Banda: 10 minute, 5 viteze, primele 4 foarte rapid schimbate, viteza 4,5 ramasa in final. Inclinatie mai mare de data asta, 6 pe aparat, nu stiu in grade cat vine, probabil 30 - 40 grade;

Rezultatul, puțin multumitor era un puls de 159 pe bandă, lucru care era mai rău ca ultima dată.

Back in shape - ziua 4

M-am prezentat destul de devreme la sală, ca să am timp să mă schimb în voie, să îmi fac toate tabieturile. Deja lumea mă știe pe acolo, așa că băieții din vestiar, care sunt prezenți, mă ajută cu orientarea. Este și antrenorul prezent, dar mă mai lasă să socializez. Încet, încet învăț locurile și nu o să mai am nevoie de sprijin la orientare în vestiar, mai greu o să fie prin sală.

Programul de azi continuă shiftul de muschi, chestie care v-am spus că am observat-o data trecută și care acum chiar mi se pare uber inteligentă. În felul programat nicio grupă de muschi nu lancezește până îi vine rândul la antrenament iar, ci are parte de o activitate mai mică sau mai mare în fiecare ședință.

Exercițiile de azi, din care veți putea vedea, prin comparație, la ce mă refer.

  • Fluturări la scripete: 1x15 repetări cu 16 kg, 2x10 repetări cu 24 kg, 1x15 repetari cu 16 kg;
  • Ridicări la scripete pentru umeri: 1x15 repetări cu 8 kg, 2x15 repetări cu 16 kg, 1x15 repetări cu 8 kg;
  • Flexii cu gantere pentru biceps: 1x30 repetari cu 2,5 kg, 3x10 repetari cu 5 kg;
  • Tras cablu la scripete pentru triceps: 1x15 repetări cu 16 kg, 2x15 repetări cu 24 kg, 1x15 repetări cu 16 kg;
  • Tras bara la ceafa pe scripete pentru spate: 1x15 repetări cu 16 kg, 2x10 repetări cu 24 kg, 1x8 repetări cu 32 kg, 1x6 repetari cu 40 kg;
  • Crunch pentru abdomen: 1x20 repetari cu 16 kg, 3x20 repetari cu 24 kg, 1x20 repetari cu 16 kg;
  • Bandă: Mers normal, viteza schimbată rapid în primele 2 minute, lasată pe parcursul celorlalte 8 minute la 5,5 pe aparat. Înclinația plecată de la 2 și modificată pe parcurs, treptat, până la 4, programul a durat 10 minute total;
  • Stretching: Brate

Rezultate obtinute:

  1. Rezultatul 1:
    Cel mai important, evident, pulsul. Când am urcat pe bandă era 149, o imbunătățire vizibilă, iar de data asta nu mai am ce să invoc, a lipsit un exercițiu față de data trecută, dar numărul de repetări și greutățile la celelalte au crescut. Pulsul a scăzut rapid la 133, iar doar la mărirea vitezei benzii a crescut la 139, rămânând acolo pe tot parcursul exercițiului. Treaba e că e fașcinant să vezi rezultate așa repede, să vezi că ceva lucrează în tine. Mă așteptam ca cel puțin o lună să trag și să nu văd nimic, să fie destul de greu. Antrenorul m-a avertizat să mă bucur cât pot, că o să vină vremuri când o să muncesc pe rupte pentru fiecare kg câștigat pe aparate, că nu o să mai fie explozia asta de acum. Deci putem declara pulsul de azi, cel oficial, 139.
  2. Rezultatul 2:
    Urc pe scări până la etajul 4 fără că măcar să simt ceva, sau să gâfâi. Pentru amuzament și antrenament, ca să nu mă plictisesc, am început să urc scările într-un ritm mai alert, aproape în fugă.
  3. Rezultatul 3:
    Cel care l-am mai observat și până acum, muschii se dezvoltă pe mine ceva fabulos.
  4. Rezultatul 4:
    Nicio febra musculara, lucru foarte bun

Se impun de asemenea si niste observatii:

  1. Observatia 1:
    La biceps alea primele 30 repetari au fost facute in joaca, nici nu stiu câte au fost de fapt, dar sigur mai mult de 30. Pentru că antrenorul a crezut că sunt praf pe biceps, a început cu greutățile alea de 2.5. Treaba a fost bună, că m-am încâlzit cu ele și am deprins mișcarea corectă și completă pentru biceps. Deși mai făcusem exerciții de biceps, se pare că nu știam mișcarea corectă, așa că mi-a arătat antrenorul ce și cum. Dar la un moment dat m-a oprit și a zis:
    "Las-o mă, că te joci cu ele, ce naiba, nici nu le numeri văd"!
    I-am răspuns:
    "Păi dacă mă jignești cu din astea"!
    Așa că am trecut la 5 kg, nu greu, dar destul de obositor.
  2. Observația 2:
    Am rămas foarte surprins de umeri. Data trecută nu reușeam să fac toate seriile cu 8 kg, părându-mi-se foarte greu. De data asta, am tras cele 4 serii, cu mai multe repetări și chiar cu mai multe kg și nu au fost probleme. De chestia asta chiar mă bucur, deoarece la umeri nu eram dezvoltat de loc, 4 kg fiind o creutate prea mare pentru umerii mei și de aceea părându-mi-se greu orice antrenament pentru umeri, motiv pentru care renunțam mereu când venea vorba de un antrenament pentru umeri. Dar asta e diferența dintre antrenamentul singur și cel cu antrenor. La antrenor nu poți să renunți când vrei tu, poți, cel mult, să negociezi unele lucruri.
  3. Observația 3:
    o altă grupă de muschi la care mi s-a părut mereu greu să mă antrenez și la care renunțam ușor este abdomenul. Antrenorul a zis că acolo stau cel mai prost din toate. Drept pentru care mi-a ordonat 5 serii pe aparat a câte 20 de repetări. La ultima serie eram varză, am negociat cu el, iar negocierea a fost dură, să îmi scoată de pe aparat 8 kg, să mă lase doar cu 16, că mă îndoise cu seriile de 24. Oricum, constat că descopăr chestii care nu le știam despre mine. Supus la efort, fac față. Când făceam abdomene acasă, sau chiar la sală, nu făceam mai mult de 15 și oboseam. Aveam impresia că nu pot mai mult și aia e. Acu văd, cei drept pe scripete, că pot face 100, ceea ce e ciudat. Chiar dacă reduc cu 70% această cifră și tot rămân 30 de abdomene reale, chestie la care nu visam nici când. E drept că pe crunch intră în joc și lombarii și picioarele, dar...
  4. Observația 4:
    După ședință am observat că m-am îngrășat. În mod normal stăteam la 78,6 kg, sâmbătă m-am trezit cu 79,8 kg. Mi-am scos rațiile de mâncare de la naftalina din perioada de menținere de după regimul de slăbit și am început să aplic. Așa că am avut un paște cumpătat, cu multă mâncare, dar în cantități rezonabile. Rezultatul?
    • Dimineața de paști 79,4 kg,
    • a doua zi de paște, 79,1 kg,
    • a treia zi de paște 79,1 kg,
    • azi, miercuri, 23 aprilie 78,4 kg.
    Deci am revenit îndărăt. Sa vedem dacă mă opresc aici, sau mai dau nițel jos, ca să aibă muschii unde să crească.

În următoarea ședință vom lucra muschii picioarelor, așa am fost amenințat, că să mă pregătesc. Și cică să mă pregătesc și pentru febra de după. Am uitat să vă spun că după fiecare set de exerciții, antrenorul îmi spune și ce febră o să fac și pe unde și, al naibi, le nimerește.

Între timp m-am înscris la un curs de scris proiecte pe programul Erasmus plus. Cursurile au loc vineri, sambătă și duminică la Constanța. Vă spun asta ca să mai știți și ce fac altceva, dar și că vineri va fi ziua de vârf a febrei. Deci vineri în ziua de vârf a febrei, eu am ședința 6 și acest curs! Va fi maxim. Voi țopăii până spre stetot!

Vă mulțumesc că ați fost și astăzi alături de mine în campania back in shape și vă aștept și la următoarele ședințe.

Bonus, la cererea publicului offline (v-am mai spus ca am o relatie speciala cu publicul meu), iata evolutia pulsului in cele 4 sedinte de pana acum>:

puls maxim:

  1. 180,
  2. 165
  3. 163
  4. 160

Puls mediu, constant pe banda:

  1. 175
  2. 144
  3. 159
  4. 139

Puls minim atins pe banda:

  1. 152
  2. 132
  3. 157
  4. 133

2 comentarii:

silavaracald spunea...

Chestia aia cu „fluturările la scripete” mă face mereu să zâmbesc involuntar. Nu de exercițiul în sine, ci de denumire. Nu știu de ce-mi evocă un colibri imens (pentru un colbri adică).
Și dacă tu zici că te-ai îngrășat mergând la sală, cred că voi merge și eu, că încă mai jiinduiesc după vreo două kile. :)

black ares spunea...

@slvc: Da, te ingrasi, daca itia duci aminte si Strigo spunea ceva asemanator cand a inceput ea. Ei ii spuneau aia ca asa e normal, ca muschii, ca bla bla bla. De fapt, se intimpla ca obosind acolo, sa simti nevoia de mai multa mancare si atunci, daca nu esti atent, bagi in tine.
Insa daca esti atenta la mancare, indiferent ce se intimpla cu tine, slabe sanse sa te ingrasi, chiar si la sala.

Dar tu tre sa stii mai bine astea ca mine, asa ca nu iti explic eu tie:)

Idea e ca adesea confundam sau suntem indusi in eroare vis a vis de senzatiile noastre.
Drept urmare, unii cred ca le e foame cand de fapt ei sunt obositi.
Pe de alta parte, e si un lant de senzatii care se starnesc acolo, pornind de la o senzatie initiala.
Lucru foarte bun, pentru ca, daca suntem avizati, reusim sa ne dam seama ce e cu noi.
Spre exemplu, de la gastrita, sau de la dumnezeu stie ce, eu nu mai simt foamea uneori, mi se intimpla pentru perioade destul de lungi de timp, gen 2 saptamani, doua saptamani si ceva. Atunci mananc ca stiu ca trebuie sa mananc, sau mananc cand mi-e frig si nu imi pot explica frigul ala in niciun fel.